Gyakran ismételt kérdések

1. Samott tégla megfelel –e kenyérsütő kemence építésre?

A samott kemény tégla, rendkívül tartós, de nem igazán alkalmas kenyérsütő kemence sütőterének építéséhez. A benne sütött kenyér alja gyakran megég, mert a tégla túl gyorsan adja vissza a hőt. Alkalmasabb régi, „jól csengő” nagy méretű bontott tégla, vagy agyag tégla a kenyérsütő kemence építéshez. A jól csengő tégla úgy ismerhető fel, hogy a kezünkbe vett téglákat összeütjük finoman (élét a lapjával), ha pufog nem megfelelő (porózus anyag, nem tömör), ha szépen cseng akkor megtaláltuk a téglánkat. Nem egy pontos meghatározás, de ha már valaki egyszer találkozott ilyen téglával, az később már meg tudja állapítani, melyik tégla alkalmas kenyérsütő kemence építéséhez.


2. Milyen eszközök javasoltak a kemencézéshez?

Mindíg attól függ, hogy mit szeretnénk csinálni a kemencében. Nekem a következő eszközök segítik a sütést:
- Kenyérsütő lapát: fából készült kb 1cm vastagságú lapátfej, hosszú nyéllel. Kenyér vagy pizza bevetésére használom.
- Pizza sütő lapát: fa nyéllel, rozsdamentes anyagból készült lapátfej. Pizza és kenyér kivételhez használom, mivel a lapát vastagsága néhány mm, könnyű a kenyér vagy a pizza alá tolni.
- Szénvonó: fából készült eszköz, a hamu kihúzásához használom.
- Piszkáló: fa nyéllel, rozsdamentes anyagú félkör fejjel rendelkező eszköz, mellyel a kemencében a parazsat, illetve a fát pakolom, igazítom.


3. Mi a begyújtás folyamata?

A kemence szájánál kisebb tüzet rakunk, majd mikor a tűz jól ég, a szénvonóval beljebb toljuk. A további fa adagolását kézzel történő bedobással, vagy erre a célra alkalmas szerszámmal végezzük.


4. Kész kemencét hogyan kell beüzemelni?

Az elkészült kemencének jó idő esetén 2-3 hetet száradnia kell. Ezt követően minden nap egy kis darab papírral egy marék fát a kemencében eltüzelünk. 4-5 nap múlva már 2-3 marék fával tüzelhetünk, majd folytatva a kíméletes szárítást kb. 10 -15 nap múlva rakunk nagy tüzet, mellyel kiégetjük a kemecét. Ezzel a beüzemelés megtörtént. Ha nem tartjuk be a fokozatos és kíméletes beüzemelési eljárást, a kemence könnyen szétrepedhet.


5. Mennyi idő alatt lehet felfűteni a kemencét?

Saját kemencém felfűtése 1,5-2 órát vesz igénybe. Előbb a kemence szájánál gyújtom meg a tüzet, majd pár perc múlva betolom szénvonóval a kemence jobb oldalához. Ilyenkor a tűz a jobb oldalon égve, a kemence felső részét is átjárva a bal oldalát melegíti, hiszen a láng vége a másik oldalt éri. Fél óra múlva a tüzet áthúzom a bal oldalra, hogy a mások oldalt is melegítsen. Majd egy újabb fél óra múlva annyi fa és parázs van már, hogy mind a két oldalán tüzelek a kemencének. A kemence falai akkor melegszenek át a legjobban, ha a tűz a kemencében körbe jár. Amikor már többnyire csak parázs van, szétterítem a kemence alján, míg el nem ég.

Abban az esetben, ha parázs mellett akarok sütni, kétoldalra és hátra igazitom a parazsat és megkezdem a sütést középen a kitakarított helyen (pl. pizza). Ha tiszta kemencében akarok sütni, akkor a hamut kihúzom a kemencéből, és a szénvonóra helyezett nedves kendővel kitörlöm a kemence alját.

Ha kevés ideig tüzelünk a kemencében, akkor nem melegszik át teljes keresztmeszetében annak fala, így nem lesz egyenletesen tartós hő a kemencében.


6. Honnan tudom, hogy elég jól felfűtöttem már a kemencét?

Tapasztalatból leginkább, mivel minden kemence más és más. Amit mégis érdemes figyelni, hogy a jól felfűtött kemence fala nem kormos, tisztára égett a felfűtés folyamán. Saját tapasztalat, hogy a kemencém akkor melegedett már át elég jól, ha a sütőtér aljára dobott fa a környezeti hőmérséklet hatására meggyullad 1-2 percen belül (jobb oldali képek). Ez leginkább azt jelenti, hogy maximális hőfokra van felfűtve, ilyenkor pl. kenyér sütésre még nem alkalmas.


7. Mennyi fa szükséges a felfűtésre?

Ez a kemence nagyságától és a falvastagságtól is függ. Saját kemencémben egy láda fa fogy el a felfűtéskor (kb.15 - 20kg).


8. Milyen fajta fa alkalmas a tüzelésre?

Leginkább bükk, vagy akác fával ajánlott tüzelni a jó aromája miatt. Természetesen más fa is alkalmas lehet. A fenyő gyanta tartaloma miatt csak begyújtásra alkalmas. Tüzelőanyagnak azonban más is alkalmas. Régen gyakran használtak kukoricaszárat, szőlővenyigét, napraforgókórót, szalmát. Ezek az anyagok rendkívül jól és nagy lánggal égnek, a kemence falát hamar átmelegítik. Azonban megemlítendő, hogy több hamu keletkezik, mint a keményfák tüzelésénél.


9. Mikor megfelelő a kemence hőfoka sütésre?

Legegyszerűbb a belső hőfokot hőmérőről leolvasni. Általában 180-220
°C alkalmas a legtöbb finomság sütésére. Ha nem rendelkezünk hőmérővel és még nem alakult ki a megfelelő gyakorlat, akkor a sütőtér tiszta aljára hintsünk egy kis lisztet: ha megég, akkor a kemence túl forró, hagyjuk hülni. Ha szépen barnul (aranysárga vagy világos barna), akkor megfelelő hőmérsékletű a sütéshez. Egyesek papírdarab bedobásával állapítják meg a hőmérsékletet: ha lassan barnul megfelelő, ha megég, vagy lángra lobban túl forró.


10. Lapos a kenyér, mi a baj?

Oka lehet, hogy nem megfelelően van felfűtve a kemence. A hirtelen felfűtés nem megfelelő, általában 2 órán át kell fűteni a kemencét. Másik oka lehet, hogy nem megfelelő anyagból van építve a kemence.


Körbejár a tűz.
Bedobott fa a sütőtérben
Bedobott fa 15s múlva.
Bedobott fa 1 perc múlva lángra lobban.

davida.robert@freemail.hu