Pizza kemencében sütve

Hozzávalók (4-6 személyre)

Tészta:
- 80 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 kg finomliszt (Bl55)
- 2 tk só
- 14 ek olívaolaj

Paradicsommártás (pizzaszósz):
- 200 g sűrített paradicsom (konzerv)
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított kakukkfű
- só, bors

Feltét:
- 15 dkg jó minőségű sonka
- 30 dkg mozzarella
- 15 dkg brokkoli
- 20 dkg csiperke- vagy rókagomba
- 1 db paradicsom
- oregánó

Elkészítés

Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.

A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid idejig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sűrű, vízzel higítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.

Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütőlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.

Egy hirtelen mozdulattal az előfűtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 10 percig állandó ellenőrzés mellett sütjük.

A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarab pirul.


Jó étvágyat!




Előkészület
Pizza feltétekkel (sütés előtt)
Bevetés előtt ...
Pizza kemencében sütve

davida.robert@freemail.hu