Pizza kemencében sütve
Hozzávalók (4-6 személyre)
Tészta: - 80 g friss élesztő - 1 csipet cukor - 1 kg finomliszt (Bl55) - 2 tk só - 14 ek olívaolaj
Paradicsommártás (pizzaszósz): - 200 g sűrített paradicsom (konzerv) - 3 gerezd fokhagyma - 5 ek olívaolaj - 1 tk szárított bazsalikom - 1 tk szárított kakukkfű - só, bors
Feltét: - 15 dkg jó minőségű sonka - 30 dkg mozzarella - 15 dkg brokkoli - 20 dkg csiperke- vagy rókagomba - 1 db paradicsom - oregánó
Elkészítés Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.
A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid idejig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sűrű, vízzel higítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.
Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütőlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.
Egy hirtelen mozdulattal az előfűtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 10 percig állandó ellenőrzés mellett sütjük.
A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarab pirul. Jó étvágyat!
|