Kenyérlángos

Hozzávalók:

- 1,7 kg finomliszt (Bl 55)
- 50 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1,5 ek só
- víz
- 5dkg zsírszalonna
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2dl tejföl
- 1 csokor friss kapor

Elkészítés

Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütőlapáttal bevetjük a felfűtöt, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük.

Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk.

Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.

Jó étvágyat!


Kenyérlángos
Kenyérlángos tejfölösen kaporral

davida.robert@freemail.hu