Kenyérlángos
Hozzávalók:
- 1,7 kg finomliszt (Bl 55) - 50 g friss élesztő - 1 csipet cukor - 1,5 ek só - víz - 5dkg zsírszalonna - 2 ek olívaolaj - 1 gerezd fokhagyma - 2dl tejföl - 1 csokor friss kapor
Elkészítés
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütőlapáttal bevetjük a felfűtöt, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük.
Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk.
Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.
Jó étvágyat!
|