Focaccia
(Recept: Baranczó Bertalan alias nanik)
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt (Bl 55) - 50 g friss élesztő - 7-8 dl langyos víz - néhány csipetnyi sót - 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés A hozzávalókat rugalmas kenyértésztává gyúrva, olajjal megkenve egy órára félretesszük pihenni. A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, aminek a tetejére ízlés szerinti fűszereket -fokhagymát, hagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olivabogyót, kapribogyót szórhatunk. Ezeket bőséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába, miután kinyújtottuk kb. 6-8 mm vastagra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt sül ki az illatozó kenyér-csoda. (Melegebb kemence esetén rövidebb idő alatt!... A képen látható kb. 5 perc alatt sült meg!) Még forrón átkenjük foghagymás olajjal, vagy fokhagymás liba-, kacsazsírral. Az itt látható egyik változat friss rozmaringgal, fokhagyma forgácsokkal, fekete olajbogyóval, durva tengeri sóval készült, a másik olajbogyó nélkül...
A pizza tészta ugyan ez lehet, csak vékonyabbra nyújtjuk, és különböző „rávalókkkal” borítjuk be.
Jó étvágyat!
|