Focaccia

(Recept: Baranczó Bertalan alias nanik)

Hozzávalók:

- 1 kg finomliszt (Bl 55)
- 50 g friss élesztő
- 7-8 dl langyos víz
- néhány csipetnyi sót
- 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A hozzávalókat rugalmas kenyértésztává gyúrva, olajjal megkenve egy órára félretesszük pihenni.
A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, aminek a tetejére ízlés szerinti fűszereket -fokhagymát, hagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olivabogyót, kapribogyót szórhatunk. Ezeket bőséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába, miután kinyújtottuk kb. 6-8 mm vastagra.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt sül ki az illatozó kenyér-csoda. (Melegebb kemence esetén rövidebb idő alatt!... A képen látható kb. 5 perc alatt sült meg!)
Még forrón átkenjük foghagymás olajjal, vagy fokhagymás liba-, kacsazsírral.
Az itt látható egyik változat friss rozmaringgal, fokhagyma forgácsokkal, fekete olajbogyóval, durva tengeri sóval készült, a másik olajbogyó nélkül...

A pizza tészta ugyan ez lehet, csak vékonyabbra nyújtjuk, és különböző „rávalókkkal” borítjuk be.


Jó étvágyat!

Kemence felfűtés
Bevetés előtt
Bevetés előtt
Bevetés előtt
Kemencébe bevetve
5 perccel később
Hogy mindenkinek jusson

davida.robert@freemail.hu