Kakaós csiga
Hozzávalók:
- 1,5 kg finomliszt (Bl 55) - 100 g friss élesztő - 5 dkg Ráma margarin - 10 dkg olvasztott tea vaj - 10 dkg cukor - 8-10 dl tej - 4 db tojás - 20 dkg kakaópor - 30 dkg porcukor - só
Elkészítés Az élesztőt 150ml langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A margarint belemorzsoljuk a lisztbe, hozzátesszük a 10dkg cukrot, a felvert tojást, a felfuttatott élesztőt és egy csipet sót. Langyos tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Dagasztani kb. 30 percig kell, amíg a tészta szép sima, hólyagos nem lesz. Kendővel egy tálban letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Ez alatt az idő alatt kb. duplájára dagad.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Teavajat megolvasztjuk, majd megkenjük vele a tésztát. A kakaót összekeverjük a porcukorral, majd vastagon megszórjuk. A tésztát feltekerjük, majd 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk. Tepsübe sütőpapírra (vagy vajjal kikent) helyezzük egymástól kb. 1 cm távolságra, majd olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.
Közepesen meleg kemencében kisütjük (8-10 perc elegendő volt.)
Jó étvágyat!
|